Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

NEUROTSKA PROŽDRLJIVOST – BULIMIA NERVOSA

Pretraga simptoma » Duševna stanja

Šta je bulimia nervosa?
Bulimia spada u poremećaj ishrane, dosta sličan anoreksiji. Često se kaže da su te dvije bolesti zapravo dva lica jednog istog poremećaja.
 
Kako se bolest manifestuje?
Bulimiju karakterišu česti napadi pretjeranog uzimanja hrane, praćenih povraćanjem i upotrebom laksativa. Izražena je briga za izgled tijela i tjelesnu težinu. Te osobe su u stanju da konzumiraju nevjerovatno veliku količinu hrane u vrlo kratkom vremenskom periodu. Da bi otklonili 'debljajući' efekat te unesene hrane oni sami sebi izazivaju povraćanje, koriste laksative i druga sredstva. Nakon toga javlja se depresija, osjećanje krivice i ljutnja na samog sebe, što nemaju snage da se suprostave tim impulsima za uzimanjem hrane.
 
U kojem uzrastu se bulimija najčešće javlja i da li je češća bolest od anoreksije?
Bulimija se znatno češće javlja od anoreksije i to uglavnom kod osoba ženskog pola. Za razliku od anoreksije koja se uglavnom javlja između 13 i 20 godina, bulimija se javlja u adolescenciji i u ranom odraslom dobu.
 
S obzirom da je povraćanje neprijatan akt, zašto pacijenti sa bulimijom sami izazivaju povraćanje?
 
Najviše zbog straha od debljanja, ali i zbog toga što se kod njih javlja dobro osjećanje nakon povraćanja. To se objašnjava činjenicom da je kod bulimičnih bolesnika poremećen nivo serotonina (neurotransimiter, ujedno i 'hormon sreće') u mozgu, a nakon povraćanja dolazi do njegovog porasta što objašnjava bolesnikovo dobro osjećanje nakon tog akta.
 
Koji su još uzroci koji mogu dovesti do bulimije?
Kao i kod anoreksije i ovdje postoje brojni konflikti u porodici, a česta je i depresija kod članova porodice kao i kod samih bolesnika.
 
Kako se bulimija liječi?
Liječi se psihoterapijom (najčešće kognitivnom) kao i psihofarmacima.