Skip Navigation
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pogledajte na sajtu
posjetite link "Pitajte doktora" i postavite pitanje vezano za Vaše zdravstveno stanje, problem ili savjet!

Smatrate li da su mladi ljudi dovoljno informisani o polno prenosivim bolestima?
Da, smatram da jesu.
Nisam siguran/na.
Ne, potrebno je više edukovati mlade ljude o prevenciji i mjerama zaštite.
Smatram da su informacije dostupne mladim ljudima, ali da oni nemaju dovoljno razvijenu svijest o posljedicama polno prenosivih bolesti.

Pretraga simptoma » ABDOMEN

bolovi u gornjoj polovini stomaka, mučnina, povraćanje, osjećaj težine u stomaku, nadimanje

 

HELIKOBAKTERIOZA
 
Šta je helikobakterioza?
To je oboljenje želuca koje pokazuje karakteristike hroniciteta, a uzrokuje ga bakterija Helikobacter pylori.
 
Da li se ta bakterija može fiziološki naći u želucu?
Helikobakter pylori se obično ne nalazi kod osoba sa normalnom želudačnom sluznicom (manje od 10%)., ali postoji značajna povezanost između prisustva H. pylori i gastritisa. Dokazano je da H. pylori produkuje preoteolitički enzim koji razara sluz, što može imati za posljedicu slabljenje mukozne barijere želuca i posljedično štetno dejstvo hlorovodonične kiseline na epitelne ćelije.
 
Kako se čovjek zarazi ovom bakterijom?
Kada i kako dolazi do infekcije sa H. pylori za sada se ne zna. Danas je utvrđeno da ulkusi želuca i duodenuma nastaju kao posljedica infekcije sa H. pylori. U prilog tome govori činjenica da u većini slučajeva ulkusi zacjeljuju nakon primjene antibiotske terapije.
 
Kako se bolest manifestuje?
Klinička slika bolesti zavisi od toga koja forma oboljenja želuca dominira, jer postoji tip A (koji je najčešće autoimunog porijekla) i tip B. Ukoliko se radi o hroničnom B tipu gastritisa, pacijenti se obično žale na povremena nadimanja i osjećaj težine u trbuhu. U nekim slučajevima bolest može proći i bez simptoma. Neulkusna dispepsija se zapravo po simptomima ne razlikuje od ulkusne bolesti, samo što se u tom slučaju pri RTG pregledu ili gastroskopiji ne nalazi ulceracija. Simptomi su vezani za proljeće i jesen. Pacijenti se žale na bolove u gornjoj polovini stomaka, mučninu i povraćanje. Tegobe se pogoršavaju nakon uzimanja hrane.
 
Kako se postavlja dijagnoza helikobakterioze?
Definitivna dijagnoza se postavlja nalazom H. pylori u isječcima sluznice želuca dobijenih tokom gastroskopije. U posljednje vrijeme se sve više koriste i serološki testovi.
 
Kako se liječi helikobakterioza?
Još uvijek se rade naučna istraživanja u cilju da se pronađe najefikasnija terapija za ovu bakteriju. Do sada su se pokazali efikasni preparati metronidazola u kombinaciji sa određenim antibioticima. Međutim, kod oko 30% pacijenata poslije jedne do dvije godine dolazi do recidiva.
 
 
 
 
« nazad|štampaj|Preporuci prijatelju