Skip Navigation
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pogledajte na sajtu
posjetite link "Pitajte doktora" i postavite pitanje vezano za Vaše zdravstveno stanje, problem ili savjet!

Smatrate li da su mladi ljudi dovoljno informisani o polno prenosivim bolestima?
Da, smatram da jesu.
Nisam siguran/na.
Ne, potrebno je više edukovati mlade ljude o prevenciji i mjerama zaštite.
Smatram da su informacije dostupne mladim ljudima, ali da oni nemaju dovoljno razvijenu svijest o posljedicama polno prenosivih bolesti.

Pretraga simptoma » GLAVA I VRAT

malaksalost, brzo zamaranje, lupanje srca, pečenje jezika (noročito pri uzimanju kisele hrane), jezik je gladak, crven (kao lakiran)

 

  PERNICIOZNA ANEMIJA – ANAEMIA PERNITIOSA
 
Šta je perniciozna anemija i zbog čega nastaje?
Perniciozna anemija je najčešći oblik ispoljavanja megaloblastne anemije, a posljedica je nedostatka vitamina B12 u organizmu, nastalog ili nedovoljnim unošenjem ili njegovom slabom apsorpcijom. Dnevne potrebe vitamina B12 su 1-2 mikrograma i obezbjeđuju se unošenjem hrane životinjskog porijekla. Naime, iako je vitamin B12 male molekulske mase i rastvorljiv u vodi, on se teško apsorbuje u crijevu čovjeka. Za apsorpciju je neophodan jedan mukopolisaharid, koji se stvara u sluzokoži želuca, poznat kao unutrašnji činilac (intrinsic factor). On se u želucu vezuje za vitamin B12, štiti ga od djlovanja bakterija i olakšava njegovu apsorpciju u završnom crijevu – ileumu. Zdrava osoba ima normalno 2-5 mg vitamina B12 i to najviše u jetri. Izlučuje se putem žuči, ali se gotovo sva količina resorbuje u ileumu.
 
Kako se ispoljava perniciozna anemija?
Klinička slika bolesti se javlja postepeno, neprimjetno i to najčešće kod žena starijih od 40 godina. Oboljela osoba se žali na malaksalost, brzo zamaranje, pečenje jezika (naročito nakon uzimanja kisele hrane), a ponekad i izgubi osjećaj ukusa. Objektivno, osoba je blijeda, malaksala, nekada vezana za postelju, teško diše, jezik je gladak, zbrisanog reljefa papila, crven (kao prelakiran). Ubrzan rad srca, često sa galopnim ritmom i tihim tonovima, nekada uvećana jetra i slezina, znaci su ove megaloblastne anemije. Može se ispoljiti i poremećaj dubokog senzibiliteta, gubitka tetivnih refleksa, te poremećaja zadržavanja stolice i urina (uslijed poremećaja sfinktera).
 
Kakav je tok bolesti?
Tok perniciozne anemije je hroničan i progresivan. Ako se ne liječi uzrokuje smrt. Smatra se da kod oba koje boluju od perniciozne anemije češće dolazi do pojave karcinoma.
 
Kako se liječi perniciozna anemija?
Doživotno se primjenjuje supstituciono liječenje. Vitamin B12 se parenteralno (putem injekcija u mišić) unosi u organizam. Poslije završetka retikulocitne krize (od 5 do 7 dana) B12 se daje jednom nedjeljno, tokom nekoliko narednih nedjelja dok se ne dođe do normalizacije hemoglobina. Pojava ispada dubokog senzibiliteta zahtijeva primjenu vitamina B12 sve do iščezavanja neuroloških poremećaja. Megaloblastna anemija, koja je nastala zbog nedostatka folne kiseline, liječi se davanjem preparata ovog vitamina per os (na usta) ili parenteralno. 
 
 
« nazad|štampaj|Preporuci prijatelju