Skip Navigation
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pogledajte na sajtu
posjetite link "Pitajte doktora" i postavite pitanje vezano za Vaše zdravstveno stanje, problem ili savjet!

Smatrate li da su mladi ljudi dovoljno informisani o polno prenosivim bolestima?
Da, smatram da jesu.
Nisam siguran/na.
Ne, potrebno je više edukovati mlade ljude o prevenciji i mjerama zaštite.
Smatram da su informacije dostupne mladim ljudima, ali da oni nemaju dovoljno razvijenu svijest o posljedicama polno prenosivih bolesti.

Pretraga simptoma » GLAVA I VRAT

glavobolja, umor, malaksalost, ubrzan i nepravilan rad srca, česte infekcije (naročito gljivične), krvarenje iz nosa i desni

 

  APLASTIČNA ANEMIJA – ANAEMIA AREGENERATIVA (PANCITOPENIJA)
 
Kakva je to vrsta anemije?
Aplastična anemija je klinički sindrom uslovljen smanjenjem broja eritrocita, leukocita (granulocita) i trombocita, uslijed nemogućnosti koštane srži da stvara ćelijske elemente krvi.
 
Šta je uzrok ove bolesti?
Brojni činioci mogu da uzrokuju oštećenje koštane srži. Neki od njih su jonizujuće zračenje, hemijske materije (jedinjenjabenzola, arsena, zlata, herbicidi), ali i lijekovi: hloramfenikol, citostatici i pirazolonski derivati. Bolest može da se ispolji i poslije atipičnog, idiopatskog zapaljenja jetre. Štetni činioc pogađa matičnu ćeliju hematopoeznog tkiva i dovodi do aplazije (opustošenja koštane srži).
 
Kako se bolest ispoljava?
Aplastična anemija se može javiti kod osoba oba pola svih uzrasta. Simptomi i znaci su uslovljeni smanjenjem svih ćelija krvi u različitom stepenu. Osoba se žali na umor, malaksalost, glavobolju, česte infekcije (naročito gljivične), koje imaju tendenciju da pređu u sepsu. Krvarenja iz nosa i desni su svakodnevna., a kod žena su menstruacije obilne. Postoji sklonost ka krvarenju u mozgu.
 
Kakva je prognoza bolesti?
Oboljenje je teško; više od polovine bolesnika umire u prvoj godini. Bolesnici koji prežive godinu dana (od pojave bolesti) imaju bolju prognozu.
 
Kako se postavlja dijagnoza bolesti?
Analiza krvne slike i koštane srži su osnova za postavljanje dijagnoze. Sternalnom punkcijom se utvrđuje celularnost koštane srži. Histološka anliza koštane srži ima dijagnostičku i prognostičku vrijednost. Broj retikulocita periferne krvi može da posluži kao oslonac za prognozu toka bolesti.
 
Kako se liječi aplastična anemija?
Liječenje zavisi od uzroka bolesti. Daju se velike doze androgenih hormona (testosterona) zbog njihovog poznatog anaboličkog efekta, anročito ako je djelomično sačuvana celularnost koštane srži. Presađivanje koštane srži zdravih osoba daje dosta pozitivne rezultate. Česte transfuzije krvi mogu izazvati hemosiderozu jetre. Antibiotska terapija i gama globulini doprinose spriječavanju infekcija, a kod pratećih krvarenja daju se transfuzije trombocita.
 
 
« nazad|štampaj|Preporuci prijatelju